top of page
 • Florette Vervloet

Hoe zet je een online leeromgeving op met een Wix website

Wanneer je als ondernemer online cursussen wil verkopen, is een online leeromgeving onmisbaar. Systemen zijn er genoeg, maar wat is nu de juiste keuze voor jouw situatie? In deze blogpost vertel ik je graag over de verschillende mogelijkheden, zodat je daarna zorgvuldig een keuze kan maken. 


Om te beginnen geef ik je graag even mee wat je allemaal nodig hebt om van start te kunnen gaan. Eerst en vooral is het belangrijk dat je een platform kiest om je cursus op te hosten. Zo maak je hem beschikbaar voor je klanten. Hiervoor kan je kiezen tussen Huddle, Systeme.io of Wix zelf. Maar je cursus moet natuurlijk eerst betaald worden. Dat kan via de webshop van Wix, via Plug&Pay, via Systeme.io of via Kennis.shop.


Deze systemen zorgen er allemaal voor dat je cursist na betaling meteen toegang krijgt tot de cursus die je verkoopt. En de koppeling tussen je cursusplatform en je betaalsysteem? Die gebeurt ofwel automatisch ofwel via Zapier. Nu je weet welke stappen je concreet moet nemen, leg ik je graag enkele veelgebruikte combinaties uit.


Online leeromgeving maken met Wix als host

Leeromgeving MOOB Academy

Heb je een premiumpakket ‘core' in Wix? Dan kan je betalingen ontvangen in Wix zelf, zonder extra kosten en heb je toegang tot de online programs module. Een online leeromgeving volledig maken met Wix kan dus perfect. Het nadeel hierbij is dat het soms wat zoeken is om alles up and running te krijgen, maar ondertussen zette ik al zoveel academies op dat ik perfect weet hoe ik jou het best kan helpen. Wanneer je klanten hebt met een btw-nummer, loopt het automatisch aanmaken van facturen nog niet helemaal goed. Bij particuliere klanten heb je dit probleem niet en werkt het wel perfect. Natuurlijk kan je dit probleem bij business klanten makkelijk omzeilen door de automatische facturatie in Wix uit te schakelen en in je eigen facturatiesoftware de facturen aan te maken. 


Een voordeel van je cursus in Wix, is dat je deze honderd procent naar je eigen branding kan aanpassen. Dit is iets wat niet veel concurrenten zullen bieden.


Kostenplaatje:

 • Wix Premium Core: €20/maand

 • Optineel opzetten systemen: €475


Cursus in Huddle en betaalpagina in Wix

Huddle cursus en community software

Zet je je cursus op Huddle? Dan valt het maandelijks te betalen bedrag goed mee. Bij meerdere cursussen, lopen de kosten echter snel op. In Wix zit het creëren van een webshop inbegrepen in jouw abonnement, waardoor je klanten je cursus kunnen aankopen. Natuurlijk moeten we nog een connectie leggen tussen Wix en Huddle, zodat jouw nieuwe cursist automatisch aan Huddle toegevoegd wordt. Dat doen we via Zapier en sinds de nieuwe update van Zapier, kan dit zelfs helemaal gratis.Kostenplaatje:


 • Wix Core abonnement: € 20 per /maand

 • Huddle: €15/maand (Lite) of € 49 per /maand (premium)

 • Optioneel: Opzetten systemen: € 475


Cursus in Huddle en betaalpagina in Plug&Pay

Plug & Pay slimme betaalpagina's

Aangezien Huddle en Plug&Pay beide systemen van IMU zijn, werken ze volledig naadloos samen. Betalen je nieuwe cursisten via het betaalsysteem Plug&Pay? Dan krijgen zij automatisch toegang tot je cursus in Huddle. Met deze combinatie heb je dus geen Zapier nodig. Ook de facturen van Plug&Pay zijn steeds helemaal in orde, ze kunnen meteen in je boekhouding onder een nieuwe reeks. Het enige nadeel? Plug&Pay is niet meteen de goedkoopste keuze.


Kostenplaatje:


 • Wix Core abonnement: €20/maand

 • Huddle: €15/maand Lite of €49/maand premium

 • Plug & Pay:  €9/maand Lite / €49/maand premium

 • Optioneel: Opzetten systemen: €475Cursus in Huddle en betaalpagina in Kennis.shop

kennis.shop snelle betaalpagina

Een voorlaatste optie is dat je je cursus uploadt in Huddle, maar dat je voor je betalingen met Kennis.shop werkt. Dit systeem werkt net als Plug&Pay, maar is momenteel nog in een opstartfase wat je goed merkt aan de lage prijs. Ook bij dit systeem staan je facturen perfect in orde. Kennis.shop werkt met Stripe in plaats van Mollie, maar deze toepassingen werken in principe heel gelijkaardig.


Huddle en Kennis.shop werken niet naadloos samen, dus bij deze optie moet je nog even Zapier gebruiken om beide systemen te koppelen. 


Kostenplaatje:

 • Wix Core abonnement: €20/maand

 • Huddle: €15/maand Lite of €49/maand premium

 • Kennis.shop START: €217/jaar of PRO €1398 levenslang

 • Optioneel: Opzetten systemen: €475


Cursus en betaalpagina in Systeme.io

systeme.io all in one cursus en verkoop software

En dan geef ik je graag nog een laatste manier: Systeme.io. Dit is een geweldige software waarin je niet enkel cursussen kan uploaden, maar ook meteen betaalpagina’s en facturen in kan integreren. Iets ingewikkelder in opzet, maar het ziet er altijd prachtig en heel duidelijk uit. Daarnaast is Systeme.io ook een mailprogramma waarin je funnels kan bouwen en bieden ze ook affiliate marketing aan. Een heel compleet systeem met andere woorden.

In Systeme.io maak je je eerste cursus helemaal gratis – met ongelimiteerde studenten, een gratis community en gratis betaalpagina’s. Ook de betalende versies vallen heel goed mee, waardoor dit de goedkoopste optie is naast de cursussen in Wix zelf.


Kostenplaatje:

 • Wix Core abonnement: €20/maand

 • Systeme.io: Gratis of €27/maand

 • Optioneel: Opzetten systeem: €675 (De opzet van system.io vereist meer werk en meer technische kennis)


Benieuwd naar welke systemen ik zelf gebruik?


Zelf gebruik ik de beste functies van elke software. Zo maakte ik mijn website in Wix, gebruik ik Kennis.shop voor mijn betalingen, Systeme.io om mijn cursus op te hosten en vertrouw ik op MailerLite voor mijn e-mailmarketing. Deze systemen link ik met elkaar met Zapier.


Mijn eigen kostenplaatje:


 • Wix Core abonnement: 20 euro per maand

 • Kennis.Shop: eenmalige lifetime licentie van 500 euro (vorig jaar ingestapt)

 • MailerLite: Gratis

 • Zapier: Gratis

 • Systeme.io: €15 per /maand door een kortingsactie


Zoals je in deze blog al las, kan het natuurlijk ook veel makkelijker en met minder tools. De perfecte combinatie van systemen hangt af van jouw noden. Hopelijk zijn de verschillende opties nu wat duidelijker voor jou. In een kennismakingsgesprek help ik je graag ontdekken welke combinatie voor jou het best werkt.

Comments


bottom of page