top of page
 • Florette Vervloet

5 tips om ethische marketing toe te passen in jouw website


Florette bouwt strategiche webistes op basis van ethische marketing

In de wereld van online ondernemerschap is het essentieel om een website te hebben die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook echt resoneert met je doelgroep. Dit begint allemaal met content. Hoewel het design van je website natuurlijk belangrijk is, staat goede content op nummer één. Maar wat betekent dit in de context van ethische marketing? Hoe zorg je ervoor dat je website ethisch verantwoord is en tegelijkertijd effectief in het aanspreken van je klanten? In deze post duiken we dieper in deze vragen en bied ik concrete tips en inzichten.


Het geheim achter een succesvolle website


Goede content begint met het begrijpen van je doelgroep. Wie wil je aanspreken? Je ideale klant. Het is cruciaal om te weten wat hun pijnpunten zijn en welke problemen hen 's nachts wakker houden. Dit gaat verder dan demografische gegevens; het draait om hun diepere motivaties en uitdagingen.


Wil ik dat dan omzetten in een website die inspeelt op die problemen? Nee! Het is belangrijk om die problemen te kennen, zodat je daar tegenover een verlangen kan plaatsen en deze kan gebruiken in storytelling. Je hoeft niet te beloven dat door met jou samen te werken al hun problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Maar laat zien dat je hen begrijpt, dat je weet waar ze vandaan komen. Zorg dat ze zich gezien voelen, en niet alleen om te verkopen, maar omdat je het echt meent. Jij begrijpt je klanten, je bent er voor ze, laat dit dan ook zien.


Waarom maakt ethische marketing een verschil?


Ethische marketing gaat over het promoten van producten en diensten op een manier die eerlijk, transparant en respectvol is ten opzichte van de klant. Het draait om het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een authentieke relatie met je doelgroep. Dit betekent dat je marketingpraktijken niet alleen gericht zijn op verkoop, maar ook op het leveren van waarde en het ondersteunen van je klanten.


Waarom is ethische marketing belangrijk?


 • Vertrouwen opbouwen: In een wereld waar consumenten steeds sceptischer worden over marketingclaims, is het opbouwen van vertrouwen cruciaal. Ethische marketing helpt je om een solide reputatie op te bouwen en langdurige relaties met je klanten te creëren.

 • Loyaliteit bevorderen: Klanten die zich begrepen en gewaardeerd voelen, zijn eerder geneigd om loyaal te blijven aan je merk. Ethische marketingpraktijken helpen je om een loyale klantenbasis op te bouwen.

 • Positieve mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten zullen je merk aanbevelen aan anderen, wat kan leiden tot organische groei en een positieve reputatie.


5 praktische tips om te starten met ethische marketing


1. Ken je Ideale Klant


Het is essentieel om te weten wie je ideale klant is en wat hun behoeften en pijnpunten zijn. Dit gaat verder dan demografische gegevens; het gaat om het begrijpen van hun diepere motivaties en uitdagingen.

Hoe doe je dit?

 • Onderzoek: Voer marktonderzoek uit om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van je doelgroep.

 • Interviews: Praat met je bestaande klanten om te begrijpen wat hen aantrekt tot je merk en welke problemen ze proberen op te lossen.

 • Persona's: Creëer gedetailleerde klantpersona's die je helpen om je content en marketingstrategieën te richten op de juiste doelgroep.

2. Wees Transparant


Transparantie is een kernprincipe van ethische marketing. Dit betekent dat je eerlijk bent over wat je aanbiedt en geen misleidende claims maakt.


Hoe doe je dit?


 • Eerlijke communicatie: Zorg ervoor dat je communicatie duidelijk en eerlijk is. Vermijd overdreven claims en wees open over de beperkingen van je producten of diensten. Soms zijn klanten nu eenmaal beter af bij een concurrent omdat jullie beiden geen match zijn. Dit siert je en maakt je zeker niet incompetent.

 • Prijsinformatie: Wees transparant over je prijzen en eventuele bijkomende kosten. Dit helpt om verrassingen te voorkomen en het vertrouwen van je klanten te winnen.

 • Reviews en testimonials: Deel eerlijke reviews en testimonials van klanten om sociale bewijskracht te tonen zonder te overdrijven.

3. Focus op Waarde


In plaats van je te concentreren op het verkopen van je producten of diensten, richt je je op het leveren van waarde aan je klanten. Dit betekent dat je content en marketingmaterialen educatief, informatief en nuttig moeten zijn.


Hoe doe je dit?


 • Educatieve content: Creëer blogposts, video's en andere content die je klanten helpt om hun problemen op te lossen en hun doelen te bereiken.

 • Gratis bronnen: Bied gratis bronnen aan, zoals e-books, checklists en webinars, die waarde bieden zonder dat er een aankoop nodig is.

 • Community: Bouw een gemeenschap rond je merk waar klanten waardevolle informatie en ondersteuning kunnen vinden.

4. Gebruik Storytelling


Storytelling is een krachtig hulpmiddel in ethische marketing. Door verhalen te vertellen die resoneren met je doelgroep, kun je een emotionele band opbouwen en je merk menselijker maken.


Hoe doe je dit?

 • Klantverhalen: Deel verhalen van klanten die succes hebben geboekt met je producten of diensten. Dit helpt om sociale bewijskracht te tonen en andere klanten te inspireren.

 • Merkverhaal: Vertel het verhaal achter je merk, inclusief je missie, waarden en de reden waarom je bent begonnen.

 • Authentieke content: Zorg ervoor dat je verhalen authentiek en oprecht zijn. Vermijd het overdrijven of verzinnen van details om je merk beter te laten lijken.

5. Empathie en Begrip


Laat zien dat je je klanten begrijpt en dat je er voor hen bent. Dit betekent dat je empathie toont en je marketingboodschappen afstemt op de behoeften en wensen van je doelgroep.

Hoe doe je dit?


 • Luisteren: Luister naar de feedback van je klanten en gebruik deze om je producten, diensten en marketingstrategieën te verbeteren.

 • Personalisatie: Personaliseer je communicatie en aanbiedingen op basis van de behoeften en voorkeuren van je klanten.

 • Ondersteuning: Bied uitstekende klantenservice en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je klanten zich gewaardeerd en begrepen voelen.

Voorbeeld: Bouw je Professionele Website in 1 Dag


Laten we eens kijken naar een concreet voorbeeld van hoe ethische marketing kan worden toegepast in de context van mijn workshop: Bouw je professionele website in 1 dag.

Stap 1: Identificeer de behoeften van je doelgroep

Mijn doelgroep bestaat uit vrouwelijke ondernemers die authentiek willen zijn en strategie willen combineren met hun unieke verhaal. Ze hebben vaak moeite met strategie en hebben moeite om alles om te zetten in een duidelijke website die werkt.


Stap 2: Wees transparant over wat je aanbiedt

Mijn workshop is een traject, waarin je een stappenplan krijgt om zelf elk onderdeel van je website uit te werken. Tijdens twee online calls gaan we die content zo krachtig mogelijk maken. En tijdens de livedag brengen we al onze voorbereidingen samen tot een professionele website. Dit is een goede oplossing voor diensten-ondernemers, die een simpele, maar duidelijke website wil met een sterk fundament. Heb je nood aan heel veel extra's en wil je een flitsend design ben je bij mij niet aan het juiste adres.


Stap 3: Focus op waarde

De workshop biedt waarde door deelnemers te helpen hun boodschap helder te krijgen, strategische positionering te ondersteunen en hen de tools en kennis te geven om hun website zelfstandig te beheren. Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot videotutorials en een Facebook-community voor verdere ondersteuning.


Stap 4: Gebruik storytelling

Door het gebruik van storytelling op mijn salespagina zorg ik voor herkenbaarheid bij mijn klanten. Je weet meteen of jij de juiste persoon bent voor mijn workshop:

Je bent het beu hé? Heel de tijd knoeien en niet weten waarmee je bezig bent? Je weet dat je een website nodig hebt. Maar wat zet je daar nu net op? Wat is het verschil tussen een goede en slechte website? Tot nu toe voelt het bouwen en onderhouden van een website als een complexe en tijdrovende taak. Je loopt vast op technische details en het kost je meer tijd en energie dan zou moeten. 

Stap 5: Toon empathie en begrip

Ik begrijp dat mijn klanten graag dicht bij zichzelf blijven en niet alles uit handen willen geven, omdat ze snel willen kunnen schakelen als ze nieuwe ideeën hebben. Daarom werk ik met Wix voor de websites, een platform dat zo gebruiksvriendelijk is dat je er makkelijk zelf mee aan de slag kan achteraf en de basis die we samen hebben opgezet kan hergebruiken.


Ethische marketing is meer dan een morele keuze


Ethische marketing is niet alleen een morele keuze, maar ook een strategische beslissing die kan leiden tot langdurig succes en loyaliteit van klanten. Door je te richten op het leveren van waarde, transparant te zijn, empathie te tonen en storytelling te gebruiken, kun je een website en marketingstrategie creëren die echt resoneert met je doelgroep.


Heb jij hulp nodig om ethisch de noden van je klant om te zetten in duidelijke website? Dit is ook een onderdeel van mijn workshop: Bouw je professionele website in 1 dag.
Wil je liever 1 op 1 met me aan de slag? Plan dan je gratis adviesgesprek en zo kunnen we samen ontdekken wat ik voor je kan betekenen.


Comments


bottom of page