top of page
  • Florette Vervloet

Gebruik jij al ethische marketing in je bedrijf? Of zet je nog in op de klassieke verkooptrucs?


Florette werkt een ethische websitestrategie uit met haar klant

In de wereld van online ondernemerschap is marketing een krachtig instrument. Tegenwoordig zie je een grote verschuiving ontstaan dus de klassieke manier van verkopen en marketing doen, vol met psychologische trucs en de ethische meer mensgerichte marketing.


Klassieke marketing focust op snelle verkoop, terwijl ethische marketing draait om eerlijkheid en transparantie


Klassieke marketing draait vaak om het maximaliseren van verkoop en winst. Het gebruikt overtuigende en soms agressieve technieken om klanten te verleiden. Denk aan slogans zoals "Nog maar 3 plekken beschikbaar!" of prijsverlagingen die inspelen op schaarste. Deze aanpak kan effectief zijn, maar mist vaak de transparantie en eerlijkheid die klanten tegenwoordig zoeken.


Ethische marketing daarentegen, draait om eerlijkheid, transparantie en respect. Het gaat niet alleen om het verkopen van een product of dienst, maar om het opbouwen van vertrouwen en waardevolle relaties. Denk aan het informeren en ondersteunen van klanten, in plaats van hen te manipuleren. Het is een meer menselijke benadering die de klant centraal stelt.


Ethische marketing biedt ondersteuning in plaats van druk


Stel je voor dat je een businesscoach bent. Hoe zou je je diensten promoten?


Met klassieke marketing zou je misschien zeggen: "Schrijf je nu in voor mijn businesscoaching en zie je omzet in 30 dagen verdubbelen! Beperkte plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!" Dit zet druk op de klant en belooft snelle resultaten zonder dieper in te gaan op de werkelijke waarde van de coaching.


Ethische marketing zou daarentegen klinken als: "Mijn businesscoaching helpt je om je doelen helder te krijgen en een strategisch plan te ontwikkelen dat echt bij jou past. Veel van mijn klanten ervaren binnen enkele maanden meer zelfvertrouwen en duidelijkheid in hun ondernemerschap. Laten we samen kijken hoe ik je kan ondersteunen op je weg naar duurzaam succes." Dit benadrukt de ondersteuning en langetermijnresultaten, zonder onrealistische financiële beloften te doen.


Vertrouwen opbouwen en loyaliteit bevorderen zijn cruciaal in ethische marketing


In een tijdperk waarin consumenten steeds sceptischer worden, is vertrouwen opbouwen essentieel. Ethische marketing helpt je om een solide reputatie te creëren door eerlijk en transparant te zijn over wat je aanbiedt. Dit bevordert niet alleen loyaliteit, maar zorgt er ook voor dat tevreden klanten je merk aanbevelen aan anderen, wat kan leiden tot organische groei en een positieve reputatie.


De markt verschuift naar mensgerichte marketing, waardoor ethische marketing meer oplevert op lange termijn


De markt verschuift steeds meer naar mensgerichte marketing. Consumenten willen zich verbonden voelen met de merken die ze kiezen. Ze willen weten dat ze niet alleen een product of dienst kopen, maar ook een verhaal en een missie ondersteunen. Door ethische marketing te omarmen, speel je in op deze behoefte en bouw je een duurzame relatie op met je klanten. Dit betekent dat je klanten keer op keer bij je terugkomen en je merk aanbevelen aan anderen.


Mijn aanpak van ethische marketing in mijn eigen bedrijf en voor mijn klanten


In mijn eigen bedrijf zorg ik ervoor dat alle communicatie eerlijk en transparant is. Of het nu gaat om de beschrijving van mijn workshops of de testimonials die ik deel, ik ben altijd open over wat klanten kunnen verwachten. Ik vermijd overdreven claims en focus op het leveren van echte waarde.


Wanneer ik samenwerk met klanten, help ik hen om hun boodschap te ontdekken en deze helder en authentiek te communiceren. We werken samen om hun unieke verhaal te vertellen op een manier die resoneert met hun doelgroep. Dit betekent dat we altijd eerlijk zijn over wat hun producten of diensten kunnen bieden en dat we de behoeften van hun klanten centraal stellen. Natuurlijk ben ik geen copywriter, het gaat om de boodschap ontwikkelen.


In mijn workshop, website trajecten en tekentafelsessies leer ik ondernemers hoe ze strategisch hun bedrijf kunnen inrichten, maar altijd vanuit ethiek. Ik help mijn klanten bij het creëren van website content die waarde biedt en hun doelgroep echt aanspreekt. Dit is dus meer dan gewoon een verkoopgerichte website.


Samen kunnen we werken aan een ethische en effectieve marketingstrategie die jouw klanten echt aanspreekt en vertrouwen wekt


Ethische marketing is niet alleen een morele keuze, maar ook een strategische beslissing die kan leiden tot langdurig succes en loyaliteit van klanten. Door je te richten op het leveren van waarde, transparant te zijn, empathie te tonen en storytelling te gebruiken, kun je een marketingstrategie creëren die echt resoneert met je doelgroep.


Heb jij hulp nodig om ethisch de noden van je klant om te zetten in duidelijke website? Dit is ook een onderdeel van mijn workshop: Bouw je professionele website in 1 dag. 
Wil je liever 1 op 1 met me werken? Dan mag je steeds een gratis adviesgesprek met me inplannen.


Laten we samen werken aan een ethische en effectieve marketingstrategie die jouw klanten echt aanspreekt en vertrouwen wekt.

Comments


bottom of page